Nekem a pizza is a kedvencek közé tartozik.:-) Nagyon változatosan elkészíthető, rengeteg ízvilágban ehetjük. Persze az olaszoknál az igazi a pizza, de nyugodtan próbálkozzunk meg vele otthon is, készítsünk házi pizza tésztát, hozzá krémet, és tegyünk rá mindenféle feltétet, ami a saját ízlésünkhöz passzol.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 dl tej
1 tk. cukor
3 dkg élesztő
5 ek. olívaolaj
só
Krém, feltét ízlés szerint
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, közben egy tálban a lisztet a sóval vegyítjük, majd az olajat is hozzáadjuk. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is a liszthez adjuk, és összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges akkor még egy lisztet vagy egy csöpp meleg vizet is adhatunk hozzá. A tésztát egy 20-30 percig letakarva kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítjük a pizza krémet és a feltételeket. Ha letelt a 20-30 perc, akkor egy gáztepsit kikenünk olajjal, majd olajos kézzel a tésztát is belenyújtjuk (ameddig tudjuk a levegőben kézzel lapogatjuk, majd utána a tepsiben i1s nyugodtan nyomkodjuk, egyengessük el, nem fog lesülni). Ha ez megvan, már mehet is rá az alapszósz és a feltétek.
Nekem újabban nagy kedvenc a fokhagymás tejfölös krém rá (sóval-borssal kikeverve, ahogy a lángosnál is), paradicsompüréből ízlés szerinti fűszerekkel paradicsomos alapszószt is készíthetünk.
Feltétként szintén minden, amit szeretünk mehet rá.:) Nekem legutóbb az egyik fele tonhalas lett, a másik fele kolbászos. Továbbá tettem még rá paradicsomot, kukoricát, lila hagymát és sok-sok reszelt sajtot (ezt is feldobhatjuk egy kis füstölt sajttal, sőt, sütés után egy kis parmezánnal is megszórhatjuk).
Nyáron készítettem már „lecsós” pizzát is.:) A tésztára tejfölös-fokhagymás alap került, arra kolbász karikák, majd tojásosan elkészített lecsó, végül hagymakarikák.
A lehetőségek tárháza végtelen, próbálkozzunk nyugodtan kedvünk szerint!;)
Itt van egy más forma is – pizza másként, napocskában
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: