Réteges sós kifli

Ahogy apukám kedvence a krumplis pogácsa, úgy anyukám kedvence a réteges sós kifli. Rendszeresen kéri, hogy süssem.:-) Nah jó, ezt én is nagyon szeretem, főleg frissen, melegen. 😛 És attól mert réteges bonyolultnak sem mondanám, inkább csak picit időigényesnek, de megéri vele foglalatoskodni, azt garantálhatom!:-)

 

Hozzávalók:

(48 kiflihez)

A tésztához:reteges_sos_kifli_DSC01023

70 dkg liszt

1 pohár kefír

2 dl étolaj

5 dkg élesztő

1 dl tej

1 tk. cukor

1 tojás sárgája

A tölteléket:

25 dkg margarin

1 ek. sóreteges_sos_kifli

Tetejére:

1 tojás megkenni

12 dkg reszelt sajt

 

Elkészítése:

A tésztát a tejben cukorral felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kapunk, amit 3×3 golyóra osztunk. Kicsit félrerakjuk pihenni. Ezalatt jól kikeverjük a tölteléket, kikenjük a tepsiket zsiradékkal, majd meghintjük egy kis liszttel, és előmelegítjük a sütőt 180 0C-ra.

A kisgolyókból minél nagyobb, legalább gáztepsinyi méretű korongokra nyújtjuk. Kinyújtunk kettőt, félrerakjuk, majd kinyújtjuk a harmadikat, amit megkenünk a töltelék 1/6-ával. Jöhet rá egy félrerakott kinyújtott korong, megint a töltelék 1/6-a, és erre még egy korong. Ezt a 3 réteget kicsit összenyomkodjuk, nyújtófával még egyszer átszaladunk rajta. Ezt előbb 4-be, majd 8-ba, végül 16 cikkre vágjuk. A külső részétől befele haladva feltekerjük (a külső résznél még kicsit meg is húzhatjuk, hogy ott szélesebb legyen), majd mehet is a tepsibe. Ezt a rétegezés még a másik 2×3 kis golyóval hasonlóképp „eljátsszuk”.:-)

A tepsiben lévő kifliket meleg helyen még egy kicsit kelesztjük, majd megkenjük tojással, mehet rá egy kis reszelt sajt, és már tehetjük is a sütőbe. Kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, a sajt ne égjen meg rajta!

Culin’Art a Facebook-on is =>

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Örülök neki! 🙂 Ha megsütötted, akkor küld kell a képet, és kiteszem Facebook-ra 🙂 Had lássák mások is, hogy meg lehet csinálni, és hátha így még többen kedvet kapnak 😉

  2. Drgenius says:

    Nagyon szeretek sütni. Ami élesztős az jöhet. Hamarosan megsütöm. Kösz a receptet.

  3. Szia Kati!
    Megint mondhatnám, hogy ahány hány, annyi szokás… 🙂 A 3×3 réteget én gondoltam ki, hogy ilyen nagyra nyújtom. Nagynéném 6×3 kisebb kört nyújt, amiket 6 felé vág. Én meg úgy voltam vele inkább nyújtom nagyobbra és kevesebb kört, ezért többféle vágom.
    És köszönöm a gratulációt! 🙂

  4. Katalin Nagy says:

    Én ezt Vödörvölgyi kifliként ismerem és nagy sláger nálunk is 🙂 Annyi különbséggel csináljuk, hogy 8 részre osztjuk a tésztát és csak két rétegből áll (2×4 lap lesz). Isteni 🙂
    Amúgy nagyon jó a blogod!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!