Olívás-túrós bagett

Újabban rákaptam a kenyérfélékre, főleg a bagettekre. 🙂 Ez a recept is rögtön megragadta a figyelmem, mivel TÚRÓS:P, így kicsit alakítgattam rajta, és elkészítettem. Már 2x is 2 hét alatt… 🙂

Ajánlom nektek is, a siker garantált! Ráadásul a túrós tészta miatt tényleg több napig is friss marad – már ha marad 😉

Hozzávalók:

3 dl langyos víz

1 tk. cukor

4,2 dkg élesztő

45 dkg teljes kiőrlésű (tönköly) liszt

12 dkg fehér tönköly liszt

1,5 tk. oregánó

1,5 tk. só

15 dkg túró

2 ek. olívaolaj

12 szem fekete olívabogyó

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos vízben a cukorral felfuttatjuk, közben a többi hozzávalót összeöntjük egy tálban. Először jöhet a 2 féle liszt, ezeket kicsit összekavarom kézzel, majd jöhet a só és az oregánó, ezekt is kicsit bevegyítem, majd a 2 ek. olaj meg az összetört túró. Az olívabogyót apróra vágjuk, és így megy a tésztába. A felfutott élesztőt is hozzáöntjük, majd egy könnyen gyúrható, de nem túl lágy tésztát gyúrunk (a liszt és a túró állagától is függ, nekem egy kis langyos vizet még igényelt, amikor 2x készítettem el). Ha kész van, akkor letakarjuk, és meleg helyen kb. 20 percet kelesztjük, közben a sütőt bekapcsoljuk, előmelegítjük 2000C-ra. 

Egy tepsibe 2 csíkban olíva olajat teszünk, ahova a 2 bagettet tesszük majd. Ha megkelt a tészta, akkor picit átgyúrjuk, 2 felé szedjük, és bagettet formázunk belőle. A tepsibe helyezve kicsit bevagdossuk őket, majd egy 10 percet még kelni hagyjuk a tepsiben is. Végül langyos vízzel megkenjük, mielőtt a sütőbe rakjuk.  10 perc után a sütő hőmérsékletét levesszük 1800C-ra. Összesen kb. 30 perc alatt megsül. Elkészülte után pár percet hagyjuk hűlni, majd akár már melegen is fogyaszthatjuk.:-)

Tetszőleges, hogy mivel. Szalámival, mintha szendvicsnek ennénk, vagy salátával, esetleg bacon-be göngyölt májjal, ahogy mi legutóbb ettük.:)

 Forrás: Koskacukor

Culin’Art a Facebook-on is =>

Tovább a blogra »