5+1 kenyérféle a kenyér világnapjára

Október 16-a a kenyér világnapja. 2001 óta ünneplik ezt a napot, elsősorban karitatív céllal. Ezen a napon t1öbb mint 30 országban a pékek kenyereket adományoznak a rászorulóknak. Tudtátok, hogy a kenyér az egyik legfontosabb élelmezési cikkünk? Fontos energiaforrás és nem mellesleg igen változatosan elkészíthető. Már csak attól függően, hogy milyen lisztet használunk hozzá, vagy hogy élesztővel, kovásszal, öreg tésztával készítjük el, vagy egyikkel sem. Aztán számos változata készülhet különféle ízesítőkkel vagy akár meg is tölthetjük. Végtelen féle variáció létezik! 5+1kenyerfele

Bátran álljunk neki otthon is sütni, vannak nagyon egyszerűek is. Ráadásul a sülő kenyér illatáért és a frissen sült kenyér ízéért bármi megéri! 🙂 Mutatok most több félét, ízesítettet, töltöttet és élesztő nélkülit is.

aszalt_paradicsomos_olivas_kenyer_DSC01826

 

 

 

 

 

 

 

Aszalt paradicsomos-olívás kenyér

Élesztős, rövid ideig kelesztett, aszalt paradicsommal és olívával ízesített. Önmagában, mindennapi kenyérként is isteni, de jól passzol grillezett húsokhoz és zöld salátákhoz is.

hagymas_dios_bagett_DSC02703

 

 

 

 

 

 

Hagymás-diós bagett

Nekem ez volt az első otthoni kenyérsütős próbálkozásom, és máig az egyik kedvenc. 🙂 Imádom a diót és a hagymát is, és együtt, kenyérbe sütve is isteni finom! Élesztős, 1 órát kelesztős.

gyokerkenyer_DSC01998

 

 

 

 

 

 

Gyökérkenyér

Imádom a boltit is, naná, hogy elkészítettem otthon is. Finom ropogós a héja. És ez már öreg tésztás. Este 2 perc alatt fakanállal kikeverős, aztán éjszakára pulton hagyós, reggel gyorsan formázós, és sütőbe rakós. Ennyi. 🙂

olivas_turos_bagett_DSC01721

 

 

 

 

 

 

Olívás-túrós bagett

A túró az egyik kedvenc hozzávalóm, nálunk a családba édesen-sósan, bárhogy jöhet. Nem csoda, hogy kenyérfélének is felhasználtam.:) Könnyed lesz tőle a tészta, viszont kívül jó ropogós. Élesztős, alig 20 percet keltetős.

szodabikarbonas_kenyer_DSC04794

 

 

 

 

 

 

Szódabikarbónás-joghurtos kenyér

Noh, ez sütéssel együtt alig több mint fél óra alatt megvan, és nem élesztős. Csak liszt, joghurt és szódabikarbóna kell bele. Nah jó még egy kis só, cukor meg víz is. Az írek szódás kenyerének hívják.

kombe_DSC02907

 

 

 

 

 

 

Kombe – a töltött kenyér

Íme, egy töltött változat. Laponként tejföllel megkent, sonkával, hagymával, paprikával megszórt, végül aláhajtogatós, tetejét bevagdosós. Igazán laktató egytálétel önmagában is isteni, egyáltalán nem száraz!

Süssetek otthon Ti is kenyeret/ kenyérfélét, nem fogjátok megbánni! És ha életében bármilyen kelt tésztát csinált, annak ez is simán menni fog! 😉

Culin’Art a Facebook-on is, tartsatok Velem ott is! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!