Kb. 5 évvel ezelőttig azt se tudtam, hogy létezik ez a süti. De örülök, hogy megismertem! 🙂 Annak meg még jobban, hogy mostanában már cukrászdákban is bekerült. Otthon is elkészíthetitek ám! Nem nehéz, inkább csak időt kell rá szánni, de megéri! Tömény finomság! 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
1 mk. só
7 dkg cukor
2 dl hideg víz
1 dkg élesztő
Mák- és diótöltelékhez:
40-40 dkg cukor
2-2 dl víz
50-50 dkg őrölt mák és darált dió
7-7 dkg mazsola
Almatöltelékhez:
1,25 kg alma
30 dkg cukor
6 dkg zsemlemorzsa
½ tk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
Atetejére:
1 tojás a lekenéshez
Elkészítése:
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a vízben felfuttatott élesztővel és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Kicsit ragacsos maradhat, az nem baj. Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
A máktöltelékhez a vizet felforraltjuk, majd hozzáadjuk a cukorral elkevert mákot, majd a mazsolát is, és hűlni hagyjuk. A diótölteléket is hasonlóképp készítjük el. Az almákat megpucoljuk.
A sütőt 170°C-ra előmelegítjük. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. 2 adagot 25×40 centisre nyújtjuk, vajjal megkent tepsi hátára tesszük, villával megszurkáljuk, kb. 10 perc alatt elősütjük őket egyesével. A sütő hőmérsékletét 220°c-ra emeljük (légkeveréses sütőben 200 °C-ra).
Ezután a tepsit kivajazzuk. Egy tésztalapot belesimítunk (még nyerset), vizes késsel rásimítjuk a diótölteléket, rá egy elősütött lap kerül, arra a máktöltelék, arra ismét egy elősütött lap.
Az almatöltelékhez az almát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Mielőtt levet engedhetne az előzőekre rétegezzük, végül az utolsó kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tetejét a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.
Tartsatok velem a budapesti Szuperinfó hasábjain és a Culin’Art Facebook oldalán is, mert főzni-sütni jó!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: